Studieboeken

Studieboeken in aangepaste vorm voor mbo, hbo en wo

Iedereen moet kunnen leren en studeren. Of een student nu dyslexie heeft, blind of slechtziend is of om andere reden een leesbeperking heeft. Geen enkele leesbeperking hoeft een studiebeperking te worden. Daarom maken we bij Dedicon toegankelijke studieboeken voor mbo, hbo en wo. In braille, audio, als vergroting of als digitaal bestand.

Omvangrijke collectie studieboeken

Onze collectie voor het mbo bestaat uit ruim 1.500 studieboeken. De collectie voor het hbo en wo uit ruim 7.500 studieboeken. In vele toegankelijke leesvormen:

 • Gesproken studieboeken
  Onze voorgelezen studieboeken zijn te beluisteren met de LEX-app, Daisy-speler of Daisy-software op de computer. De Daisy-structuur zorgt ervoor dat hoofdstukken en pagina’s vlug zijn op te zoeken. Lezers kunnen ook het voorleestempo instellen. 
   
 • Braille
  De tekst van het originele studieboek is van kaft tot kaft gebrailleerd. Een mooie aanvulling hierop zijn de educatieve reliëftekeningen.
   
 • Reliëftekeningen
  Dedicon zet afbeeldingen uit studieboeken om in sterk vereenvoudigde en functionele voelbare afbeeldingen in reliëf. De weergave is altijd tweedimensionaal, zonder perspectief. Denk aan grafieken uit wiskundeboeken, structuurformules, anatomische of topografische afbeeldingen.
   
 • Vergrotingen
  Het originele studieboek wordt vergroot naar A3-formaat. De vergrotingsfactor hangt af van het origineel. Zowel in kleur als zwart-wit mogelijk.
   
 • Digitale studieboeken
  Deze zijn er in twee soorten:
  - Edu-bestand: tekst zonder plaatjes. Om te lezen met een brailleleesregel of om voor te laten lezen door voorleessoftware. Voordeel: zelf aantekeningen maken.
  - Foto-pdf: afbeeldingen van pagina’s van het boek. Om te vergroten op het scherm.
   

Studieboeken bestellen

Om aangepaste studieboeken te kunnen bestellen is een Verklaring Leesbeperking nodig. Dedicon krijgt voor deze dienstverlening subsidie van het ministerie van OCW. De kosten: €4,95 per leerling, per boek, per jaar. Voor leerlingen met een visuele beperking is dit bedrag maximaal €100,- per jaar.

Voor bestellen of meer info, ga naar Dedicon Educatief: educatief.dedicon.nl/.
Zit een studieboek nog niet in onze collectie? Dan is het mogelijk om een productieverzoek in te dienen. Dedicon produceert het studieboek in de gewenste leesvorm.

 • Grote collectie studieboeken
 • Studieboeken in elke gewenste leesvorm
 • Snelle levering
 • Indienen productieverzoek mogelijk
 • Gratis gebruik maken van conversiedienst voor klanten


Op het kennisplatform van Dedicon staan verder handige tips om onze aangepaste school- en studieboeken te gebruiken.

Afbeelding
handen voelen een tactisch kaart van Nederland
Afbeelding
handen betasten een tekening op swellpapier
Afbeelding
een A4 pagina vergroot tot een A3 formaat